Zin in een ouderwets gezellig Sinterklaasfeest?

Gastblog van Sinterklaassurprisespel.nl

Mijn man had eigenlijk nooit veel op met Sinterklaas vieren:

“Gedoe! Schoentjes vullen… waarmee dan? Kadootjes kopen… wat dan? Surprises maken… hoe dan? Gedichten schrijven… waarover dan? En dan dat gedoe op de avond zelf. Kinderen springen hyperdepieper om je heen – je moet echt niet denken dat je rustig een kopje koffie kan drinken in afwachting van de harde bons op het raam…”

Zelf begreep ik dat nooit zo goed. Ik kom namelijk uit een gezin waar Sinterklaas altijd groots gevierd werd, en alles wat mijn man niet zag zitten, werd als heerlijke voorpret beschouwd. Lastig hoor, om dan begrip op te brengen voor een vent die eigenlijk doet of Sint èn het feest gewoon niet bestaan!

Wat ik wèl begreep is dat hij zich groen en geel ergerde aan het gegraai en de hebberigheid van onze kinderen als de zakken met pakjes eenmaal bezorgd waren.

“Mag ik nog een kadootje?”
– “Nee, je bent nog niet weer aan de beurt.”
“Wanneer ben ik dan wel aan de beurt?”
– “Eerst naar dit gedicht luisteren, oké?”
“Maar dat is SAAI!”

OMG, wat was dat irritant! In plaats van genieten, was ik de hele avond voor m’n gevoel politie-agent aan het spelen. Pakjesavond zwaar verpest. En na afloop mijn man weer: “Zie je nou wel…”

Herken je dit?

Inmiddels zijn de kinderen 9 jaar ouder en is iedereen het bij ons thuis roerend eens: Sinterklaasavond is het leukste feest van het jaar! Zelfs mijn man is om. En achteraf was de oplossing voor het gillen, graaien en ruzie maken zo simpel…

Het geheim van een leuke Sinterklaasavond? Als je Sinterklaas viert met jonge kinderen, dan moet je er een spelletje van maken waar iedereen aan mee doet!

Het spel wat wij spelen is het Sinterklaas Surprisespel. En het kent feitelijk maar één spelregel: voordat je je kadootje mag uitpakken, voer je eerst met z’n allen de opdracht uit die op het pakje staat. Let goed op wat hier staat: met z’n allen – dit is namelijk de sleutel tot een onvergetelijk feestelijk avond. Want zo hoeft niemand meer op z’n beurt te wachten: je bent namelijk de hele avond aan de beurt!

De voordelen van Sinterklaas vieren op deze manier:

– de kinderen stoppen met in de zak willen graaien;
– de avond verloopt rustiger omdat er duidelijke regels zijn;
– samen opdrachten doen, is samen lachen en het gezellig hebben met elkaar.

Kortom: pakjesavond is weer een ouderwets gezellig feest.

Geen idee wat voor opdrachten je moet verzinnen bij alle kadootjes? Kijk dan even op www.sinterklaassurprisespel.nl – het officiële spel bevat meer dan 50 uitgewerkte korte opdrachten om uit te kiezen. Geen kopzorgen hierover dus en als bonus: je hebt met deze versie de hele avond binnen 3 uur geregeld!